FN: Mejerisektoren er afgørende for en bæredygtig udvikling af kloden

Mælkeproduktion er en central del af indsatsen for at afskaffe fattigdom og forsyne verdens befolkning med sikre og sunde fødevarer, lyder det i en fælles erklæring fra FN-organisationen FAO og den internationale mejeriorganisation IDF.

Jeremy Hill, IDF (tv.) og Ren Weng, FAO, havde de store smil fremme efter at have underskrevet 'Rotterdam deklarationen' om mejerisektorens bidrag til en bæredygtig udvikling af kloden. (Foto: Cashmira Hoogenraad/IDF)

”Mejerisektoren spiller en nøglerolle i opfyldelsen af bæredygtighedsmålene i FN’s 2030-dagsorden.”

Så kontant lød udmeldingen fra Ren Wang, Assistant Director General i FN-organisationen FAO, da han sammen med Jeremy Hill, afgående præsident for den internationale mejeriorganisation, IDF, undertegnede en fælles erklæring om mejeribranchens bidrag til klodens udvikling: ’Rotterdam-deklarationen’.

Deklarationen blev underskrevet i forbindelse med IDF’s årsmøde World Dairy Summit i Rotterdam.

Livsgrundlag for en mia. mennesker
I deklarationen anerkendes mejerisektorens vigtige bidrag til at forsyne verdens befolkning med sunde og sikre fødevarer. Samtidig understreges sektorens socio-økonomiske betydning – ikke mindst i den tredje verden. Omkring 80 mio. kvinder er beskæftiget med mælkeproduktion, som på verdensplan er grundlag for 240 mio. arbejdspladser, hvilket i runde tal betyder, at omkring en mia. menneskers livsgrundlag understøttes af sektoren.

Plads til forbedringer
I deklarationen forpligter mejerisektoren sig samtidig til at gøre mælke- og mejeriproduktionen mere bæredygtig, og i særlig grad gøre en indsats for familiebrug og andre småproduktioner.

”Vi må erkende, at mejerisektoren ikke er perfekt, og at der fortsat er betydelige muligheder for effektiviseringer og forbedringer, der kan øge bæredygtigheden i værdikæden,” sagde IDF-præsident Jeremy Hill i forbindelse med undertegnelsen.

”Jeg er overbevist om, at vi vil se tilbage på denne deklaration som en skelsættende begivenhed i mejerihistorien,” sagde han og pegede på tekstens understregning af mælke- og mejerisektorens ’indflydelse og betydning for verden’.

Arla skal spare 3 mia. kr.

Arla Foods har lanceret et nyt internt transformationsprogram ved navn ’Calcium’, som skal levere mere end 3 mia. kr. i besparelser inden udgangen af 2020 gennem øget effektivitet i alle dele af virksomheden.

Læs mere

3. klasse fra Odder bag en af Danmarks bedste madpakker

Med den gyldne madpakkepokal i hænderne kan eleverne i 3. x fra Vestskolen - Vestmarken i Odder kalde sig vindere af Madpakkedysten, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag. Sammen har de opfundet opskriften på én af Danmarks bedste madpakker.

Læs mere

232.000 danskere til Økodag

Den årlige Økodag, hvor de økologiske malkekøer lukkes ud på græs, er et sikkert hit blandt mange danskere. I søndags var 232.000 en tur på landet for at opleve de firbenene springe ud af stalden på en af de i alt 73 gårde, der holdt åbent hus.

Læs mere