Havarti

Opkaldt efter Havarthigaarden nord for København til ære for stedets mejerist i sidste halvdel af 1800-tallet, Hanne Nielsen, Danmarks ubestridte ostepionér nr. 1.

Havarti har længe været en af de mest populære ostetyper på markedet. Den har en karakteristisk mild og syrlig smag og er blød, men stadig skærbar og let ”al dente”. Modne udgaver får en dyb smag af nødder.

En af de mest populære udgaver er den såkaldte Flødehavarti, en blødere ost, der smelter cremet i munden.

Havartiens gode omdømme ligger i dens store alsidighed. Den er god på smørrebrød eller i en sandwich, og dens glimrende smelteegenskaber gør den velegnet på panden, i ovnen og på grillen.

Godt 10 pct. af den samlede danske osteproduktion kan kalde sig Havarti, som har været ostetypens officielle navn siden 1952.

Havarti er et gammelt dansk ord fra vikingetiden. Det kommer af avarti, som betyder en blomstrende, frodig åbred.

Måske er det ikke tilfældigt, at ostens karakter netop kan beskrives som cremet, frodig og aromatisk.

Sådan ser den ud
Havartien er en hvidlig eller elfenbensfarvet til ren gullig ost. Den er rund eller firkantet, med mange uregelmæssigt formede huller af størrelse som ris (for det meste 1-2 mm i bredden og op til 10 mm i længden) jævnt fordelt i osten.

Sådan smager den
Havarti har en karakteristisk mild og syrlig smag med en diskret fylde. Den er blød, men stadig skærbar, som dens ”al dente” konsistens fuldender. Hvis Havartien får lov til at modne, bliver den milde og let syrlige smag afløst af en skarpere karakteristisk smag af hasselnød.

En af de mest populære Havarti-typer er den såkaldte Flødehavarti, en version med ekstra fløde, der giver en blødere og mere luksuriøs ost, der smelter cremet i munden.

Sådan kan du bruge den
Havartiostens gode omdømme ligger i dens store alsidighed. Den er let at skære i skiver og er dermed en god og praktisk ost at nyde til hverdag, fx på smørrebrød eller som sandwich med frugt og grøntsager.

I køkkenet er Havarti en god ost at have ved hånden takket være dens udmærkede smelteegenskaber, på panden, i ovnen eller på grillen. Den kan rives og anvendes i omeletter, til pasta, ris og i andre grøntsagsretter.

Flødehavarti er børnevenlig og nem at håndtere til madpakken eller en lille morgen- eller eftermiddagshaps.

Sådan fremstilles den
Havarti er en såkaldt fisket ost, hvilket relaterer sig til den måde, hvorpå ostekoaglet fyldes i forme og efterfølgende smelter sammen.

Rå komælk fedtstandardiseres og pasteuriseres, mælkesyrekulturer tilsættes. Osteløbe tilsættes. Koaglet skæres ved passende fasthed med knive.

Herefter sker der en røring, valleaftapning og opvarmning. Ostekornene fyldes i forme, herefter presses ostene.

Ostene afkøles, saltes og pakkes i plast.

De gennemgår derefter en lagringsproces af forskellig længde afhængig af ønsket modningsgrad i det færdige produkt.

IDF får ny generaldirektør

Canadieren Caroline Emond overtager toppost i mejersektorens internationale sammenslutning.

Læs mere

12 siders fakta om mælk

Myter om mælk eksisterer stadig i bedste velgående. I det nye nummer af sundhedsmagasinet Helse får læserne serveret masser af solid viden om mælk og dens sunde egenskaber.

Læs mere

8.000 elever deltog i Mælkemissionen

Eleverne er blevet klogere på kroppen, og otte klasser har vundet penge til en klassetur.

Læs mere