Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort Danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

Danboen er den mest producerede og spiste ost i Danmark. Internationalt er den også anerkendt som noget ganske særligt dansk, idet osten er blevet tildelt EU's BGB-mærke. BGB = Beskyttet Geografisk Betegnelse.

BGB-mærket betyder, at osten kun kan kaldes en Danbo, hvis den er produceret i Danmark efter de forskrifter, der gælder for en Danbo-ost.

Danbo-osten kan fås som en mild mellemlagret ost, en lidt kraftigere ekstralagret eller med kommen.

Sådan ser den ud 

Danbo er en lys gullig ost med en halvmat til halvblank overflade og en fast konsistens. Den har få ensartede runde huller på størrelse med ærter; for det meste op til 10 mm i diameter. Ostemassen er derudover homogen og kan variere i hårdhed og elasticitet.

Sådan smager den
En mellemlagret Danbo har en mild, let syrlig, fed og fyldig smag. 

Sådan kan du bruge den
En Danbo er let at skære, og traditionelt er den blevet skiveskåret og lagt på brød. Netop ost på brød eller 'smørrebrød', som vi kender det fra den danske frokost, har gennem de sidste 500 år udviklet sig til at være en integreret del af danskernes kost.

84 pct. af alle husstande i Danmark har købt Danbo i løbet af det seneste år, og en gennemsnitlig husstand køber Danbo 12 gange årligt.

Mellemlagret Danbo er velegnet til både børns og voksnes madpakker, og den fungerer fint i smeltet form både i og på aftensmaden.

Sådan fremstilles den
Danboen fremstilles af rå komælk, der fedtstandardiseres og pasteuriseres, hvorefter der tilsættes mælkesyrekulturer og osteløbe. Efter ca. 30 minutter stivner mælken til en stor sammenhængende masse, hvorefter den skæres i små terninger (ostekorn) af nogle millimeters størrelse med det formål, at vallen kan trække ud. Ostekornene omrøres for at fremme valleudskillelsen, før ostekornene presses sammen til en stor blok af ost. Denne presning foregår, inden vallen aftappes - denne teknik kaldes at opstikke osten, hvorfor Danbo kaldes en opstukket ost.

Den sammenpressede masse udskæres, og stykkerne kommes i forme. Osten i formen presses igen.

Ostene afkøles, saltes, overfladebehandles med kitkultur efter klassisk dansk metode og gennemgår en lagringsproces af forskellig længde afhængig af ønsket modningsgrad i det færdige produkt.

Ostens smags- og tekstur-karakteristika opnås typisk efter kitmodning i 3-5 uger ved 12-20 grader.

Osten kan evt. vaskes og tørres under eller efter lagringen, inden den emballeres.

Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg færdig ost.

3. klasse fra Odder bag en af Danmarks bedste madpakker

Med den gyldne madpakkepokal i hænderne kan eleverne i 3. x fra Vestskolen - Vestmarken i Odder kalde sig vindere af Madpakkedysten, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag. Sammen har de opfundet opskriften på én af Danmarks bedste madpakker.

Læs mere

232.000 danskere til Økodag

Den årlige Økodag, hvor de økologiske malkekøer lukkes ud på græs, er et sikkert hit blandt mange danskere. I søndags var 232.000 en tur på landet for at opleve de firbenene springe ud af stalden på en af de i alt 73 gårde, der holdt åbent hus.

Læs mere

Anders Lund Madsen åbner Økodag

73 gårde inviterer danskerne til deltage i de økologiske køers forårsfest.

Læs mere