Ost

Der findes et utal forskellige ostetyper. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Vi præsenterer her et lille udvalg af de klassiske danske oste samt en vejledning i kort guide til ostens smagsunivers.

Danbo, Danablu og Esrom er navnene på de tre danske oste, som EU har tildelt BGB-status og dermed anerkendt som noget helt specielt dansk. Vi præsenterer ostene her på siden sammen med en række andre klassiske danske oste.

Hvilke oste, man bedst kan lide, er i sagens natur et spørgsmål om personlig smag. Men med det store udbud af forskellige oste, der er i butikkerne i dag, kan det ind i mellem være svært at orientere sig.

I afsnittet Smagen af ost - en guide kan få lidt hjælp til at orientere sig i den store ostejungle.

Hvordan mælk bliver til ost og hvordan man ude på mejerierne producerer de forskellige ostetyper, kan man læse mere om i afsnittet Sådan fremstilles ost.

Blåskimmel

Penicillium roqueforti. Blåskimmelkulturen, der skaber en af verdens mest attråede, komplekse og smagsintense madvarer. Det har den antageli...

Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort Danboen til folkeeje og en perfekt allround...

Danbo ekstra lagret

En Danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig 'ekstra lagret'. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene som en...

Danbo med kommen

Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kå...

Esrom

Esrom er sammen med Danbo og Danablu de tre eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret ligesom fx Serranoskinke, Fet...

Fast modnet

Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, Parmesa...

Havarti

Opkaldt efter Havarthigaarden nord for København til ære for stedets mejerist i sidste halvdel af 1800-tallet, Hanne Nielsen, Danmarks ubest...

Hvidskimmel

Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en smagsintens og næsten flydende substans....

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førs...

Ostesmagskort

Smagen af ost - en guide

En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer,...

Spørg eksperten

Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent
Se profil

Spørg eksperterne

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil
Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent
Se profil

Ostemaden er stadig danskernes favorit på morgenbordet

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere starter dagen med en ostemad, og det er fortsat Danbo-osten, der oftest bliver sat på morgenbordet.

Læs mere

Stor vækst i den økologiske mejerieksport

Den danske eksport af økologiske mejeriprodukter steg markant fra 2015 til 2016, og ifølge chefkonsulent Ejvind Pedersen vil væksten tage yderligere til i de kommende år.

Læs mere

Fortsat oste på Endrup Mejeri

Arla overtog i september 2017 det konkurstruede Endrup Mejeri, og det er nu besluttet, at mejeriet fremover skal fungere som modningscenter og pakkeri for oste.

Læs mere