Homogenisering af mælk

En stor del af den mælk, der sælges i Danmark er homogeniseret. Men hvad er homogenisering egentlig for noget? Her finder du spørgsmål og svar om homogenisering af mælk.

Produktion
Mælkeproduktion
Kvalitet

Hvad er homogenisering?

Når ubehandlet mælk opbevares eller henstår, stiger mælkefedtet op til overfladen. Homogenisering er en proces, hvor fedtkuglerne gøres mindre, hvilket gør at de holder sig svævende i mælken, hvilket giver en ensartet (homogen) konsistens. Homogeniseringen sker ved at mælken sendes gennem små kanaler under højt tryk. Homogenisering gør mælken hvidere, da det højere antal fedtkugler giver en anden lysbrydning.

Flere forbrugere er i tvivl om hvorvidt homogenisering påvirker mælkens ernæringsmæssige indhold.

 

Da homogenisering er en mekanisk proces, hvor fedtet i mælken fordeles mere ligeligt, er det alene de fysiske egenskaber der ændres. Mælkens ernæringsmæssige sammensætning ændres ikke.
Christian Bruun Kastrup, Chefkonsulent Mejeri, Landbrug & Fødevarer

 

Homogeniseres al mælk?

En stor del af den mælk, der sælges i Danmark er homogeniseret - der er dog visse undtagelser. Traditionel skummetmælk og piskefløde homogeniseres ikke – skummetmælken indeholder så lidt fedt, at den alligevel ikke vil danne et flødelag på toppen, og hvis piskefløde homogeniseres, kan den ikke piskes til skum. Økologisk mælk homogeniseres oftest heller ikke. En af tankegangene bag de økologiske produkter har traditionelt været at behandle mælken så lidt som muligt.

spørg eksperten

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil

Arla skal spare 3 mia. kr.

Arla Foods har lanceret et nyt internt transformationsprogram ved navn ’Calcium’, som skal levere mere end 3 mia. kr. i besparelser inden udgangen af 2020 gennem øget effektivitet i alle dele af virksomheden.

Læs mere

3. klasse fra Odder bag en af Danmarks bedste madpakker

Med den gyldne madpakkepokal i hænderne kan eleverne i 3. x fra Vestskolen - Vestmarken i Odder kalde sig vindere af Madpakkedysten, som Mejeriernes Skolemælksordning står bag. Sammen har de opfundet opskriften på én af Danmarks bedste madpakker.

Læs mere

232.000 danskere til Økodag

Den årlige Økodag, hvor de økologiske malkekøer lukkes ud på græs, er et sikkert hit blandt mange danskere. I søndags var 232.000 en tur på landet for at opleve de firbenene springe ud af stalden på en af de i alt 73 gårde, der holdt åbent hus.

Læs mere